Helen door meditatie

In mijn behandelingstraject maak ik veelvuldig gebruik van meditaties. Vroeger kon ik zelf niet mediteren. Ik had het geduld er niet voor, ik vond het saai en ik voelde mij onrustig worden bij de gedachte dat ik 10 minuten met mijn ogen dicht, stil moest blijven zitten. Ik had een heel verkeerd beeld van wat mediteren was. Naarmate ik mij spiritueel verder ontwikkelde, ging het mediteren mij steeds gemakkelijker af. Ik kan nu, rustig een uur in stilte zitten en mediteren.

Met name visuele meditaties gaan mij gemakkelijk af. Ik denk dat dat komt omdat ik als kind al een grote fantasie had en het mij geen moeite koste om een situatie of beeld voor de geest te halen. En deze verbeeldingskracht komt mij nu goed van pas in de afstemmingen die ik doe, en in mijn werk als spiritueel coach van onzekere vrouwen.

Je hebt een oneindige hoeveelheid aan meditaties, afkomstig van verschillende stromingen en tradities. En, niet elke meditatie is hetzelfde. Je hebt actieve meditaties, ontspanningsmeditaties, visuele meditaties, stilte meditaties, etc. etc.

Bovendien is niet elke meditatie geschikt voor iedereen. Zo kleven er ook gevaren aan meditaties, die niet iedereen kent of zich realiseert. Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat meditatie voor iedereen goed zou zijn en dat meditaties onschuldig zouden zijn. Ernstig depressieve mensen, of mensen met een psychiatrische aandoening, waarbij het niet uitgesloten is dat bij hen psychoses kunnen optreden, wordt juist sterk afgeraden om aan bepaalde meditaties deel te nemen, dan wel niet zonder doktersadvies deel te nemen aan meditaties.

Wat is mediteren?

Ook daarover zijn er verschillende betekenissen in omloop. Ik heb gegoogeld op het woord ‘mediteren’. Een reeks aan betekenissen kwam naar voren. Dit zijn slechts enkele van de betekenissen op internet die ik heb gevonden:

“De essentie van meditatie is niets meer of minder dan het je volle aandacht geven aan de ervaring van het huidige moment.” (Bron: markteijgeler.nl)

“Het is een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Dat betekent dat we door alle lagen van onszelf heengaan en uiteindelijk bij die staat van bewustzijn kunnen komen.” (Bron: bedrock.nl)

Meditatie is de enige bewuste en systematische menselijke activiteit waar het in de kern niet gaat over het verbeteren van jezelf of ergens anders te komen, maar wel om simpelweg te realiseren waar je al bent.” – Jon Kabat-Zinn

“Meditatie is een techniek voor het ontspannen en helder krijgen van je geest.” (Bron: Freshhh.nl)

Zoals je ziet, heeft elk van de sites een eigen interpretatie van wat meditatie is. Echter, de gemeenschappelijke factor is bijna altijd hetzelfde: Verruimen van de geest en bewustwording van onze essentie. Met als effect meer zelfliefde en zelfacceptatie.

In mijn behandelingstraject, gebruik ik meditaties om het helingseffect te verankeren, rust te brengen in lichaam en geest en levensenergie op gang te brengen. Met name de meditaties die de behandeling in het lichaam verankeren, zijn bijzonder effectief. Ik gebruik, datgene wat bij de behandeling naar boven is gekomen, in de meditaties. Dat heeft als effect dat de vrouwen tijdens de meditatie nog meer gaan voelen wat er op energetisch en spiritueel niveau gebeurd is tijdens de behandeling, waardoor zij deze verankeren in het lichaam. Want, pas als wij iets voelen in ons lichaam, worden wij ons hiervan bewust. Waar je aandacht is, daar is ook je bewustzijn!

Het is bijna niet voor te stellen wat de impact van zo een meditatie heeft op het lichaam en de geest van de vrouwen die ik begeleid. Deze vrouwen komen in een heel andere bewustzijnstoestand door de meditatie. Lang ontkende emoties komen aan het oppervlak, maar ook gelukzalige herinneringen komen naar boven, die voor ontroering en vreugde zorgen. Al met al voelt het bevrijdend en opluchtend dat het er mag zijn en dat zij er mogen zijn. Er ontstaat meer zelfliefde en zelfwaardering.

Ik heb daarom een meditatie voor jullie ingesproken, die jullie kunnen gebruiken om het hart te open. Het hart (hartchakra) is het centrum van liefde voor onszelf, maar ook liefde voor de ander en alles om ons heen. Als wij ons hart openen, en daarmee de liefdesenergie activeren, kan de liefde voor onszelf rijkelijk vloeien en zal je meer zelfliefde ervaren. Deze kan je downloaden.[sdm_download id=”1718″ fancy=”0″]

Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd hoe jullie deze meditatie ervaren hebben, en wat zich heeft aangediend. Je mag je reactie onder dit artikel zetten, maar als je jouw ervaring te persoonlijk vindt om hieronder te delen mag je mij ook persoonlijk mailen of een Messenger bericht sturen. info@holistischepraktijkzivah.nl. 

Namasté,

Digna


2
Reageer

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
adminSheila Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Sheila
Gast
Sheila

Fijne mini retraite .Het was heel ontspannend om in die mooie bloementuin te lopen.Voor de meditatie had ik een stijve nek en pijnlijke schouders .Dat is nu allemaal over.

error: Content is protected !!