“Ik vond mijzelf niet waard om gelukig te zijn”

Toen ik mijn praktijk in 2015 begon, had ik niet durven dromen dat ik uiteindelijk vrouwen zou gaan begeleiden die onzeker van zichzelf waren, waardoor zij vastliepen in relaties, werk, financiën en vrije tijd. Het is mijn eigen spirituele reis geweest, die ten grondslag lag aan de wens om deze onzekere vrouwen te helpen hun eigenwaarde terug te vinden, zodat ze weer zelfverzekerd door het leven kunnen gaan en hun dromen waar kunnen maken.

“Ik groeide op van een, in eerste instantie, vrolijk, levendig en sportief kind, tot een zeer onzekere, teruggetrokken en verlegen volwassene.”  

Ik ben opgegroeid in een gezin met een dominante en autoritaire vader en een zachte moeder, die niet tegen mijn vader inging. Dit was in de jaren 50-60 van de 20eeuw, vrij normaal voor sommige gezinnen van Antilliaans/Surinaamse afkomst. Tegenspreken van mijn ouders of een volwassene was ‘not done’, praten over emotie, gevoel ook niet. Ik heb dus geleerd mijn mond te houden en mijn emoties naar binnen te richten en niet uit te spreken. En als hooggevoelig kind had dat een behoorlijke impact op mijn zelfvertrouwen. Daarnaast werd ik ook nog eens chronisch ziek op 10-jarige leeftijd, wat mijn ouders vertaalden voor mij in weinig tot geen kansen hebbend in de maatschappij. Ik groeide dus op van een, in eerste instantie, vrolijk, levendig en sportief kind, tot een zeer onzeker, teruggetrokken en verlegen volwassene.

Mijn wereld bestond uit erkenning zoeken bij een ander, met alle winden meezeilen en nooit goed weten wat ik zelf wilde. Maar ik heb het tij weten te keren. Het was niet gemakkelijk. Het was een pijnlijk leerproces waar ik veel zelfinzicht heb gekregen, van mijzelf ben gaan houden en mijn ware essentie heb ontdekt. En als ik het kan, kan jij het ook.
Maar eerst moet je weten wat onzekerheid is.

“Onzekerheid hebben wij nodig in ons leven.”

Onzekerheid is een emotie. Emoties zijn psychische fenomenen. Iedereen heeft er wel eens last van. Onzekerheid hebben wij nodig in ons leven. Stel je voor dat alles in je leven met zekerheid vast stond, dan zouden wij niets leren, geen motivatie hebben om te willen veranderen. Het gaat meer over een ander soort onzekerheid, onze interne onzekerheid, die ons kan verlammen, beperken en zelfs kan vernietigen. Als jij je onzeker voelt, ga je twijfelen aan je zelfbeeld. Je gaat twijfelen aan wat je kunt of aan je eigenwaarde.

Onze interne onzekerheid heeft te maken met ons zelfbeeld, over hoe wij denken over ons leven, lichaam, werk, en relaties. Ons zelfbeeld wordt in onze kinderjaren gevormd, door onze opvoeding, ervaringen in onze schooljaren, ervaringen in ons latere leven en door onze persoonlijkheid. Ons zelfbeeld bepaalt of wij ons geluk buiten onszelf zoeken, of dat wij ons geluk binnen onszelf zoeken. Denk maar aan jezelf goed genoeg vinden.
Ik heb jaren gedacht over mijzelf dat ik niet goed genoeg was. Dat ik het niet waard was om gelukkig te zijn. Ik zocht altijd erkenning buiten mijzelf. Ik moest van een ander horen dat ik goed genoeg was. En als de ander kritiek had op mij, dan voelde ik mij rot, slecht en kon ik  zeer neerslachtig worden, tot aan het depressieve toe. Of ik werd boos op de ander. Ik was meer gericht op wat de ander wilde, en niet op wat ik wilde.

“Onzekerheid wordt veelal veroorzaakt door een negatief beeld wat wij hebben over ons zelf.”

Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Jouw persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op jouw zelfbeeld. Onzekerheid wordt veelal veroorzaakt door een negatief beeld wat wij hebben over ons zelf. Wij hebben irreëel hoge verwachtingen. Meestal zijn deze verwachtingen ons ingegeven door onze ouders of opvoeders. Misschien kreeg je alleen maar positieve aandacht van je ouders als je hoog scoorde op toetsen. Of misschien werd je gepest op school.
Onzekerheid in relaties is ook te herleiden naar onze kinderjaren. Wij hebben immers als kind geleerd hoe wij ons dienen te gedragen, hoe wij met elkaar moeten communiceren, spelen, en wat de consequenties zijn van ons gedrag. Misschien kreeg je nooit aandacht van je vader en zoek je nu in jouw relatie naar die erkenning die je nooit gehad hebt van je vader.
Energetisch gezien kan onzekerheid ook ontstaan door een disbalans in ons aura en chakra’s. Onze chakra’s zijn een geheugenbank voor ons verleden en heden. Zij slaan al onze ervaringen op. Vorige levens kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan onzekerheid.

“…als onzekerheid je dagelijks leven beïnvloedt en je beperkt daarin, dan kan dit soms leiden tot een burn out, depressie of angststoornis, zoals sociale fobie.”

Onzekerheid leidt tot gebrek aan zelfvertrouwen, het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. In zekere zin kan iedereen zich weleens verlegen voelen of onzeker voelen. Maar als onzekerheid je dagelijks leven beïnvloedt en je beperkt daarin, dan kan dit soms leiden tot een burn out, depressie of angststoornis, zoals sociale fobie. Onzekerheid kan resulteren in een minderwaardigheidscomplex. Je hebt dan het gevoel altijd tekort te schieten en minder te kunnen dan anderen. De ander is altijd beter dan jou.
Lichamelijk uit onzekerheid zich in het hebben van een droge mond, angstig zijn, overmatig zweten, een ‘watten-gevoel’ in je hoofd hebben, gebrek aan concentratie of focus.

Onzeker zijn heeft dus invloed op elk gebied in je leven.
Constant in een staat van onzekerheid zijn is slopend. Het vreet energie, heeft invloed op je immuunsysteem, en op je algehele gezondheid en op je algehele gevoel van welbevinden. Het is een gevoel van overleven.

“Het is van jezelf houden voor wie en wat je bent.”

Daarom vind ik het belangrijk dat elke vrouw zich zeker van zichzelf kan voelen. Je zeker van jezelf voelen, is bevrijdend, energie-gevend, en betekent groei en ontwikkeling. Het is investeren in jezelf. Het is van jezelf houden voor wie en wat je bent.

Daarom bied ik jou mijn Gratis “Inzicht-in-onzekerheid” gesprek aan omdat ik jou die zelfliefde gun.
Mail mij dan maken wij een belafspraak: info@holistischepraktijkzivah.nl

Ik wens jou voor nu een fijne week met veel warmte en liefde.

Warme groet,

Digna

 


Reageer

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
Laat het mij weten wanneer er
error: Content is protected !!