Jezelf van je negatieve innerlijke dialoog bevrijden geeft vrijheid

Vorige week had ik een dip-moment waardoor ik mezelf er niet toe kon brengen om een blog te schrijven, terwijl ik best wel leuke dingen te melden had. Ik kon het gewoon niet. Ik werd overmand door verdriet…verdriet door het verlies van een geliefd huisdier.

16 jaar lang heb ik mogen genieten van haar fratsen en grillen. 16 jaar lang was zij mijn maatje in lief en leed. Maar ik heb haar moeten laten gaan met pijn in mijn hart. Ik wist dat die dag ooit zou komen, maar die dag lag voor mij altijd in de toekomst. Die toekomst heeft het NU vorige week maandag ingehaald. Zij is er niet meer…mijn geliefde Nina…RIP.

…terwijl ik best wel leuke dingen te melden had.

 Ja, ik wilde vertellen over mijn ‘moment suprême’, waar ik mocht spreken voor een groep mannen en vrouwen in het kader van vrouwendag. Het was een bijzondere en waardevolle avond. Er waren verschillende sprekers aanwezig, migrante vrouwen die allemaal iets bereikt hadden in de maatschappij en een voorbeeld functie hadden voor anderen.

Ik was een van de laatste sprekers. En misschien herken je dit, dat hoe langer je moet wachten op je beurt, hoe nerveuzer je wordt. Nou dat was bij mij het geval. En toch voelde deze nervositeit anders dan andere keren. Waarom?

Soms komt er een moment in je leven dat je weet dat je je niet meer kan verschuilen achter een pijnlijk verleden, dat je niet meer kan schuilen achter het ‘gewonde’ kind van toen, en dat je de verantwoordelijkheid en de volwassenheid moet gaan dragen. En dat is wat er met mij gebeurd is de afgelopen jaren. Ik heb de verantwoordelijkheid genomen voor mijn leven. Ik heb mijn verleden van mij afgeschud, als een oude jas die mij geen bescherming meer bood. Daarmee heb ik de innerlijke dialoog die ik jaren van binnen voerde met mijzelf, die bestraffend, kleinerend en negatief was, tot een halt geroepen. Een dialoog die steeds het verleden oprakelde, die steeds de nadruk legde op wat niet mogelijk was, die anderen de schuld gaf van mijn levensloop en bleef herhalen hoe pijnlijk alles wel niet was.

Als ik in mijn pijn zou blijven, dan zou ik mijzelf tekort doen. Goed, dat is altijd gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is ook niet altijd even gemakkelijk geweest. En je verleden van je afschudden wil ook niet zeggen dat je nooit meer mee geconfronteerd wordt, allesbehalve dat. Nee, het betekent voor mij meer, dat ik er vrede mee heb. Dat ik de pijn overstijg, dat ik de pijn kan loskoppelen van wie ik ben. En door de pijn los te laten, los te koppelen, kan ik eindelijk vanuit mijn hart, mijn essentie leven. De ondermijnende gedachten vervagen, ik raak uitgepraat in mijn hoofd, de dialoog komt tot stilstand. Ze raken steeds meer op de achtergrond. Ze spelen geen hoofdrol meer in mijn leven. Zodra ze de kop op steken, kijk ik ernaar. Ik stop ze niet weg. Ik kijk er met liefde naar en vraag dan waarom ze NU de kop op steken. Wat in deze situatie zorgt ervoor dat ik deze gedachte heb? En weet je wat er dan gebeurt? Ze vervagen en verdwijnen. Want in feite bestaan ze niet. Ze zijn een verzinsel van mijn mind, mijn ego, een hersenspinsel die mij wil doen geloven dat ze echt zijn. En zo werkt het met al onze beperkende gedachten en dialogen die wij dagelijks in stilte voeren met onszelf. Ze bestaan niet.

En toch voelde deze nervositeit anders dan andere keren.

De nervositeit was geen nervositeit, het was een gezonde spanning. Een spanning die optreedt als je enthousiast bent om iets te doen… je wil, je wil, maar je moet nog even wachten tot je aan de beurt bent. Dat was het. Want ik wist dat het goed zou komen. Ik had het vertrouwen dat het goed zou gaan. Ik had vertrouwen in mijzelf. En dat is niet zo vreemd. Ik had mijzelf ontdaan van mijn eigen innerlijke dialoog die mij steeds beperkingen toefluisterde. Ik had die dialoog met mijzelf een halt toegeroepen. Er was geen ruimte meer hiervoor. Ik zou spreken vanuit het hart. En als je spreekt vanuit het hart dan verloopt alles vloeiend en ongecompliceerd.

Ik heb gesproken vanuit het hart. Ik ging er staan en het ging vanzelf. Ik voelde mij sterk en krachtig. Ik heb mij laten zien en horen. Wat een vrijheid. Ik voelde dat ik in mijn ‘Free zone’ was. Vrij om te zijn wie ik ben. Die innerlijke dialoog had geen enkele kans gekregen om op de voorgrond te komen. Ik had het verslagen…met hart energie. 

Dit is hoe hart energie voelt. Vrij om te mogen zijn. Vrij om te doen wat goed voelt voor je. Vrij van onzekerheid, spanning of beperkende gedachten, met de wetenschap dat als er onverhoopt toch iets fout zou gaan, dat het OK was, dat ik mijzelf niet hoefde af te straffen met nare gevoelens of het verleden weer moest oprakelen en daarin moest lopen spitten. Nee, ik was vrij en ik voelde mij vrij. Vrij van die innerlijke dialoog…

…ik raak uitgepraat in mijn hoofd, de dialoog komt tot stilstand.

En het leuke hiervan is, dat als het je eenmaal gelukt is om de dialoog tot stilstand te brengen en om uit die comfortabele bubbel van jezelf te stappen, dat er geen weg meer terug is. Eenmaal eruit, wil je er niet meer in. Want het werkt bevrijdend.

Als de gesprekken gestopt zijn in je hoofd, ontstaat er ruimte voor meer constructieve gesprekken. Ik heb nu allerlei ideeën over hoe ik verder wil. Met wie ik verder wil en wat ik wil in het leven. Er is ruimte gekomen voor creatieve ideeën. Ik wil weer cursussen en trainingen gaan geven. Ik wil vrouwen, mannen, kinderen inspireren, helpen en bewustmaken van wie we zijn en wat onze eigen persoonlijke missie is hier op aarde. Mijn creativiteit stroomt.

Ik merk dat met deze nieuwe ideeën, ik weer een deel in mijzelf heb getransformeerd en  nog dichter bij mijn essentie kom. Ik merk ook dat ik dingen wil veranderen op mijn website omdat deze de lading niet meer dekt van. Maar eerst genieten van de vrijheid van het ZIJN.

Ik heb aan de lijve ervaren dat als jij jezelf bevrijdt van je eigen stoorzenders, van jouw innerlijke beperkende dialoog, dat dit leidt tot vrijheid in jezelf, tot zelfvertrouwen en creativiteit. En dat gun ik jou ook. Ook jij kan uit je comfort zone komen. Ook jij kan jezelf bevrijden van die dialoog. Ook jij kan die hart energie laten stromen. Stap in je persoonlijke Free zone waar hart energie in overvloed aanwezig is. Je zal er geen spijt van krijgen.

Wil je leren hoe je jouw hart energie weer laat stromen? Wil jij ook af van jouw innerlijke dialoog, die je steeds vertelt wat je allemaal verkeerd doet? Wil je ook upgraden van comfort naar free zone? Mail of bel mij, ik help jou graag: info@holistischepraktijkzivah.nl /06-28213718.


Reageer

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
Laat het mij weten wanneer er
error: Content is protected !!