Nieuwjaarswens met bijzonder ritueel

Oudjaarsdag…eigenlijk een dag als elke andere dag, maar het heeft toch iets speciaals. Het is een dag waarop wij elkaar alle goeds voor het nieuwe jaar, via social media wensen, en wij gezellig bij elkaar of voor de televisie oliebollen en andere versnaperingen eten, wachtend tot de klok 12 uur slaat, om elkaar vervolgens een gelukkig nieuw jaar te wensen.  Een dag waarop wij met elkaar 70 miljoen euro aan vuurwerk verschieten. 

Oudjaarsdag…een dag als zovelen, en toch een bijzondere dag. Een dag die aan sommigen voorbijgaat, omdat ze ziek zijn, of omdat ze in een depressie zitten, of er gewoon niets aan vinden. Het is ook een dag waarop mensen overlijden, wat het voor de nabestaanden extra bijzonder en moeilijk maakt. 

Hoe je deze dag ook viert, doorbrengt of ervaart, het is een gewone dag als zovelen, maar toch heeft het iets bijzonders.

Ik ervaar deze dag met een dubbel gevoel. Enerzijds is deze dag een verdrietige dag. Mijn vader is op oudjaarsdag overleden. Hoewel het inmiddels 13 jaar geleden is, herinnert deze dag mij aan het moment dat mijn vader zijn laatste adem uitblies. Naarmate de jaren verstrijken, vervaagt het verdrietige gevoel enigszins. Toch herdenken wij hem op deze dag.

Anderzijds kan ik genieten van het spannende gevoel dat er om 12 uur iets te gebeuren staat. Het opgewonden gevoel wat je als kind had, dat je eindelijk vuurwerk mocht afsteken en een slokje champagne mocht drinken om het nieuwe jaar te vieren. En naarmate ik ouder word en niet meer om vuurwerk geef, blijft het opgewonden gevoel, omdat ik een jaar kan afsluiten. Ik mag weer een nieuw jaar starten, een nieuw levensjaar komt erbij, (dat hoop ik tenminste). Ik mag weer opnieuw beginnen, ik heb weer nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Eigenlijk  kan ik elk moment, elk uur, elke seconde opnieuw beginnen, maar oudjaarsdag zien ik als de dag om ons leven te evalueren en om nieuwe doelen te stellen voor het nieuwe jaar. 

Ik heb daarom een mooi ritueel waarin je het oude kan afsluiten en het nieuwe mag verwelkomen. Een ritueel, om je doelen te verwezenlijken in het nieuwe jaar. 

Wat heb je nodig:

  • een pen,
  • 2 vellen A-4 papier,
  • aansteker of lucifers, 
  • brandblusapparaat een oude pan of blikken kom,
  • ovenwanten,
  • een fles bier, of alcohol wat je lekker vindt of frisdrank als je geen alcohol drinkt,
  • een gebakje of iets lekkers.

Hoe ga je te werk:

  • Schrijf op een vel papier alle frustraties van het afgelopen jaar op, zonder dat je een beschuldigende vinger naar iemand wijst. Je schrijft slechts op wat je ervaren hebt, hoe jij je gevoeld hebt bij bepaalde situaties, wat jouw aandeel daarin is geweest. Reflecteer zo eerlijk mogelijk op jezelf.

En deze brief eindig je met de woorden:

Ik vergeef mijzelf dat ik in dit afgelopen jaar niet bereikt heb wat ik wilde bereiken, dat ik boos ben geworden op mezelf of op…, of dat dit of dat gebeurd is.” 

  • Op het andere vel papier schrijf je op hoe je het anders wilt, hoe je zou willen reageren op situaties, wat je wilt bereiken, wat je persoonlijke wensen zijn, jouw spirituele wensen, jouw doelen. Benoem daarin ook dat je dit in het jaar 2019 wilt en wanneer je sommige doelen wilt behalen in dat jaar. Wees zo specifiek mogelijk in het stellen van je doelen. Tijdens het opschrijven, probeer het gevoel, de situatie in kleur en geur voor de geest te halen. Leg je hart en ziel erin. 

En deze brief eindig je met: “Indien het in het belang is van het groter geheel.”

Beide brieven verbrand je in de pan.

De brief met frustraties van het afgelopen jaar, verbrand je om 18:00u. in de pan. Wees voorzichtig met vuur en doe dit buitenshuis en niet in huis. Als elk stukje papier verbrand is, doe de as, na afgekoeld te zijn, in een zakje en strooi het meteen uit. Dit kan boven een plas water in de open lucht. 

De brief met wensen voor 2019, verbrand je om 22:00u., eveneens buitenshuis in dezelfde pan. Na het verbranden van de brief om 22:00, vier je dat je doelen en wensen gerealiseerd worden. Dit doe je door een glaasje alcohol te drinken en gebakje te eten na het verbranden. De as strooi je om 00:00 uit.

Wil je dit ritueel nog specialer maken, kleed je dan feestelijk tijdens het opschrijven van je wensen en tijdens het uitstrooien van deze laatste brief.

“Dress for the occasion.”

Dit is een simpel doch krachtig ritueel om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te gaan met positieve energie.

Laat mij weten hoe je dit hebt ervaren en wat het effect ervan is geweest. 

Ik wens jullie allemaal een goede en veilige jaarwisseling. 

En een bijzonder en gelukkig nieuwjaar!!!

Wellicht dat wij elkaar in het nieuwe jaar ontmoeten.

Warme groet,

Digna


Reageer

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
Laat het mij weten wanneer er
error: Content is protected !!