Internationale Vrouwendag 8 maart

8 Maart a.s. is het Internationale Vrouwendag. Overal in de wereld staat deze dag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. (Wikipedia)

Maar weet jij ook waardoor en wanneer deze dag voor is ontstaan en door wie?

New York

Op 8 maart 1908 kwamen vrouwen in de textielindustrie in New York voor het eerst in staking tegen de barre arbeidsomstandigheden. Het was in die tijd ongekend dat vrouwen in opstand kwamen en kan gezien worden als de voorloper van de vrouwenemancipatie.

Kopenhagen

Tijdens de Internationale Vrouwenconferentie in 1910 in Kopenhagen, georganiseerd door socialistische vrouwen, deed de Duitse socialiste Clara Zetkin het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Echter hield niet iedere socialist zich aan deze datum.

Clara Zetkin

Sint Petersburg, Moskou

8 Maart werd gezien als bijzondere dag onder de communistische en socialistische vrouwen. Want op 8 maart 1917 brak er wederom een staking uit in de textielindustrie, maar dit keer in Sint-Petersburg, Moskou. Dit gebeurde onder leiding van Aleksandra Kollontaj.
Mede door deze staking werd 8 maart in 1921, door het vrouwelijke secretariaat van de Internationale Communistische partij, definitief gekozen als datum van de Internationale Vrouwendag.
Echter werd dit in de koude oorlog niet omarmd door vele NAVO staten vanwege zijn socialistische en communistische inslag.

Pas toen in de jaren 60 de tweede feministische golf op gang kwam, werd deze dag officieel erkend en gevierd overal ter wereld, vaak ook gepaard gaande met demonstraties, conferenties en bijeenkomsten. Dit keer werd Vrouwendag in alle landen onder alle ethnische groeperingen, politieke stromingen, gevierd.

Pas in 1978 werd 8 maart door de Verenigde Naties officieel uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag.

Nederland

Hoe gaan wij in Nederland om met Internationale Vrouwendag? Weet iedereen in Nederland dat 8 maart Internationale Vrouwendag is? Hoe wordt er landelijk aandacht besteed aan deze dag? Of wordt alleen deze dag aangegrepen als een dag om de vrouwenrechten opnieuw onder de aandacht te brengen?

Jammer genoeg is het nog steeds nodig om op te komen voor de gelijke rechten van vrouwen, en is empowerment nog nodig onder vrouwen, en strijden wij nog steeds tegen seksueel geweld tegen vrouwen, en tegen racisme.

Maar, wat betekent deze dag voor mij persoonlijk? En is er een soort blauwdruk voor deze dag zoals je dat ook hebt bij Moederdag en Vaderdag? Het is mij niet helemaal duidelijk wat voor gevoel ik op deze dag zou moeten hebben of hoe ik mij zou moeten gedragen. Zou ik mij met mijn vrouw-zijn moeten verbinden of is het alleen bedoeld om een politiek statement te maken?

Ik weet wel dat de naam leeft onder steeds meer vrouwen. Deze dag krijgt immers steeds meer bekendheid, te zien aan de vele social media berichten, met afbeeldingen inclusief wensen voor Vrouwendag, die over en weer uitgewisseld worden.

Wat voor gevoel heb jij op deze dag? Hoe zou je willen stilstaan bij deze dag? Of is het een dag zoals elke andere? Wat zou je nog willen veranderen aan de rechten van de vrouw? 

Mijn bijdrage is dit jaar een toespraak aan een groep (vrouwen) mensen in de hoop hen te kunnen inspireren met mijn verhaal. (Zie de flyer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat of hoe zou jij willen bijdragen aan de emancipatie van de vrouw? Wat ga jij doen op Vrouwendag? 

INTERNATIONALE VROUWENDAG: HET GEVOLG VAN RUIM EEN EEUW VROUWENEMANCIPATIE.

Namaste,

Digna

Laat gerust een reactie achter. Sharing is caring.


Reageer

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
Laat het mij weten wanneer er
error: Content is protected !!