Nou en……ik ben trots dat ik vrouw ben!!

Ben jij trots om een vrouw te zijn? Of zou je liever een man willen zijn?

Enige tijd geleden realiseerde ik mij dat als mensen mij vroegen wie ik ben, ik eigenlijk nooit direct zei dat ik een vrouw ben. Ik noemde altijd eerst mijn beroep, mijn karaktereigenschappen en zelfs het woord mens werd eerder genoemd dan het woord vrouw. Ik voelde enige terughoudendheid bij het uitspreken van het woord vrouw. Alsof ik mij zou moeten schamen om vrouw te zijn.
Ik weet niet of andere vrouwen dat ook herkennen. Maar ik vroeg mij af waarom ik mijn reserves had met dit woord.

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat dit met eeuwenlange onderdrukking heeft te maken van vrouwen. Het heeft te maken met de maatschappij waarin wij leven. Met een allesbepalende mannencultuur.

Ik merk dat er in de maatschappij allerlei stereotype beelden en clichés bestaan over vrouwen. Om maar een paar te noemen:

 • Vrouwen zeuren altijd;
 • Vrouwen met blond haar zijn dom;
 • Vrouwen willen altijd maar praten en roddelen veel.

En wat denk je van deze typische toebedeelde taken voor vrouwen:

 • een vrouw hoort te kunnen koken en schoonmaken;
 • een vrouw hoort te zorgen voor man en/of kinderen;
 • een vrouw mag niet hard zijn tegen anderen.

In de media, filmindustrie en modewereld worden vrouwen afgebeeld met mooie rondingen, perfecte maten (wat is perfect?), gave huid en sensueel. Alsof dit een weerspiegeling is van de gemiddelde vrouw.
Maar ach, vrouwen zijn al zo geïndoctrineerd als vrouw dat we zelf zijn gaan geloven dat we er perfect uit moeten zien. En dan de irritante opmerking van mannen wanneer ze gnuivend zeggen: “Ach, het is een vrouw….” of als de mate van intelligentie gekoppeld wordt aan het geslacht. Alsof het inparkeren van een auto te maken heeft met het vrouw-zijn of dat slimheid alleen voor mannen is weggelegd. Zelfs vrouwen maken opmerkingen als: “Ik zal wel blond zijn……” Of we noemen elkaar een “bitch”. En dan heb ik het nog niet eens over scheldwoorden waarin het vrouwelijk geslacht in wordt genoemd.
En wanneer ben je nou een bitch? Ben je een bitch als je op de “mannen-manier” opkomt voor jezelf?

Maar wat denk je hiervan? Vrouwen kunnen als geen ander hun aandacht goed verdelen. Wij zijn meesters in het multi-tasken. En de uitspraak: “Achter elke succesvolle man, schuilt een vrouw.” Zit hier geen kern van waarheid in?

Ach, who cares. Ik heb mijzelf voorgenomen erop te letten dat ik bij de vraag “Wie ben je?”, in mijn antwoord ook refereer naar mijn vrouw-zijn.
Ik wil zeker niet polariseren en alle mannen en vrouwen in hokjes plaatsen. Ik ben ook geen feminist. Ik blijf gewoon mijzelf en ben trots op wat ik bereik en op wat ik doe en mag doen voor anderen. Ik ben gewoon een mens, net als ieder ander, en toevallig ook van het vrouwelijke geslacht.

Het enige wat ik duidelijk wil maken en wil meegeven aan vrouwen en ook aan mannen, is wees gewoon jezelf.Laat je niet in een hokje plaatsen. Doe wat je leuk vind om te doen.Laat je niet wijs maken dat iets niet kan of mag omdat je een vrouw bent of omdat je een man bent. Vooroordelen zullen er altijd zijn. Hoe je ermee omgaat, bepaalt hoe je in het leven staat. Het bepaalt of je dicht bij jezelf blijft of dat je je in een hokje laat plaatsen.
Laat je niet neerhalen door anderen hun mening. Blijf geloven in jezelf. Blijf vertrouwen in jezelf.

En als laatste een knipoog naar de heren:

Ik mag dan in de ogen van de heren niet goed inparkeren, teveel zeuren, praten, roddelen en een bitch zijn….

SO WHAT……I’M PROUD TO BE A WOMAN!!

Wees vrij om jouw mening te geven.


5 Comments

 • admin Posted 4 januari 2017 20:50

  Lieve Karin, wat heb je dat mooi omschreven. En volgens de Inca’s is de mannenwereld op zijn retour. Het zal zeker nog een lange tijd duren voordat het zover is, maar langzaamaan komt er verandering in het wereldsysteem en zal de vrouwelijke energie aan kracht winnen. Het mooiste zou zijn als er een balans is tussen de vrouwen energie en de mannen energie. Tenslotte hebben we allemaal zowel vrouwen- als mannen energie in ons. Yin en Yang. Bedankt voor jou bijdrage Karin. <3

 • Karin Vijgen-Senden Posted 4 januari 2017 14:56

  Tekst die emotie en frustratie laat zien. Ik erken ook dat vrouwen door de eeuwen heen, veel onderdrukt/ mishandelt zijn of geen gelijke rechten hebben genoten of genieten. Dit raakt mij ook iedere keer als ik het tegen kom. Ook vind ik dat de maatschappij nog te zeer door mannen wordt geleid. Ik erken wel dat vrouwen, kinderen baren en respecteer de keuze om niet te kiezen voor een leidinggevende functie. Ik denk dat de maatschappij nog een groei moet doormaken om voor mannen en vrouwen de mogelijkheden te scheppen waar beiden tot hun recht kunnen komen, waar de kracht van vrouwen een gelijke waardering geniet als van mannen. Dan gaat het om de juiste persoon op de juiste plaats, los van man- of vrouw-zijn. Ook zie ik dat mannen door vrouwen onderdrukt/ mishandelt worden. Dat betekent dat onderdrukking niet altijd specifiek is voor vrouwen. Wat mijzelf enorm veel rust geeft en aan alle vrouwen de eer geeft is ” The Rite of the Womb”op jouw site: Herinner je je als vrouw wie je werkelijk bent: wijs, zacht, liefdevol en boordevol power en creatiekracht.” Dat vind ik super mooi gezegd. Los van alle onrecht, vertrouw ik erop dat er ook nog genoeg mannen zijn, die deze kracht erkennen en recht doen aan het feit dat wij elkaar aanvullen.

 • Margo Posted 29 november 2016 19:30

  Proficiat met je blog. Vrouw Zijn is een voorrecht en ben er erg trots op dat te zijn.

 • admin Posted 29 november 2016 17:09

  Graag gedaan Claudine.

 • Claudine Posted 29 november 2016 16:28

  Goed stuk Digna. Geeft mij weer kracht. Dank je wel!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Content is protected !!