De week van…Soms moet je gewoon op je bek gaan!

Wat is het weekend weer snel omgegaan, vind je niet? Daarentegen heb ik een geweldig weekend achter de rug. Enerzijds kon ik zaterdag lekker losgaan op swingende muziek en anderzijds een prachtige spirituele dag op de zondag, waarin ik alles mocht loslaten wat mij beperkte. Heerlijk!

Vorige week schreef ik over een heel andere situatie waarin ik zat. Over het vervallen in oude patronen als je even niet lekker in je vel zit. Ik heb daar hele mooie en positieve reacties op gekregen. Veel reacties van herkenning.

Ik schreef ook over de minder goed gekozen naam voor mijn nieuwsbrief. Een ‘fout’ of vergissing die voortvloeide uit mijn gemoedstoestand op dat moment. Ik kreeg daar een hele confronterende reactie op: “Soms moet je gewoon op je bek gaan…”.

Zo toepasselijk vond ik deze reactie. En het is nog waar ook. Ik moest gewoon op mijn bek gaan om even aan herinnerd te worden dat oude stukken soms nog boven water komen. En dat het helemaal niet erg is om fouten te maken.

Alles moet in een keer perfect zijn. De perfecte man, de perfecte baan, het perfecte huis..

En daar wil ik het over hebben met jullie. Over fouten maken, over het op je bek gaan. En waarom wij dat zo verschrikkelijk vinden. 

Wat veel voorkomt bij onzekere vrouwen, is dat ze bang zijn om fouten te maken. Alles moet in een keer perfect zijn. De perfecte man, de perfecte baan, het perfecte huis, etc. etc. Alles moet perfect zijn.

De lat wordt heel hoog gelegd, waardoor de uitkomst vaak al gedoemd is te mislukken. Of er is een enorme faalangst waardoor er überhaupt niet begonnen wordt aan iets. Want het moet perfect zijn. Ik moet perfect zijn. Als ik faal, ben ik niet perfect. Als ik faal, ben ik niets waard. Als ik faal krijg ik kritiek. Als ik niet perfect ben, wordt ik niet geaccepteerd.

Als we nooit onzeker waren, dan zou het leven altijd perfect zijn en zouden wij niets leren uit het leven.

We hebben vast allemaal weleens meegemaakt dat we onzeker waren over de uitvoer van iets. En dat is normaal. Als we nooit onzeker waren, dan zou het leven altijd perfect zijn en zouden wij niets leren uit het leven. Maar waar het hier om gaat, is dat je zo bang bent om fouten te maken, dat je de controle wilt houden over elke stap die je maakt, over elke beslissing die er genomen wordt, over elke actie die uitgevoerd moet worden. Met andere woorden, je kan de teugels niet laten vieren…je houdt de controle stevig vast en controleert alles dubbel. Gedachten die je hier vaak bij ziet zijn: ”Ik doe het liever zelf, dan weet ik dat het goed is.  Of  “Als ik het ook nog moet uitleggen hoe ze het moeten doen, dan kost het mij meer tijd, dan wanneer ik het zelf doe.”

Ons hele schoolsysteem is gebaseerd op presteren en niet zozeer op het ontwikkelen van de talenten van het kind. En als je als kind gevoelig bent voor kritiek, kan dat resulteren in een laag zelfbeeld, in weinig eigenwaarde ontwikkelen, in perfectionisme, in faalangst…in onzekerheid.

Controle en perfectionisme gaan vaak hand in hand samen…uit angst om fouten te maken. Als kind word je al vroeg geleerd wat goed en fout is. En misschien hebben je ouders meer nadruk gelegd op wat je fout deed dan wat je wel goed deed. Misschien kreeg je alleen dan positieve aandacht als je iets gepresteerd had. Ons hele schoolsysteem is gebaseerd op presteren en niet zozeer op het ontwikkelen van de talenten van het kind. En als je als kind gevoelig bent voor kritiek, kan dat resulteren in een laag zelfbeeld, in weinig eigenwaarde ontwikkelen, in perfectionisme, in faalangst…in onzekerheid.

In fouten maken, leer jij jezelf kennen.

Terwijl fouten maken juist heel gezond is. (Voor de duidelijkheid, ik heb het hier niet over fouten die een ander of jezelf in levensgevaar brengen.) Want van je fouten leer je. En JA, het voelt niet prettig. En JA, je kan kritiek krijgen. Maar er zit altijd een les in een fout. En niet de voorgeprogrammeerde ingeprente les die je thuis of op school geleerd hebt…dat je niets waard bent…niet goed genoeg bent…als je een fout begaat. Het gaat om de lessen, dat je het een volgende keer anders kan aanpakken… dat deze manier jou niet ligt…dat het beter was om voor jezelf op te komen…dat je NEE had kunnen zeggen…dat je beter rekening had kunnen houden met de ander, etc. etc. In fouten maken leer jij jezelf kennen. Er zijn verschillende lessen te halen uit onze fouten. Dat is…als je ze durft te zien en jezelf niet afstraft of afrekent omdat je een fout hebt begaan.

Het is OK om fouten te maken. Iedereen maakt fouten. Niemand is perfect. Dus gooi je perfectionisme overboord, gooi je angsten en onzekerheden overboord en laat de controle los. Doe iets wat je normaal nooit zou doen en ga op in het moment. Doe eens iets spontaans door iedereen die je tegenkomt vriendelijk gedag te zeggen of door zingend op straat te lopen. De controle en het perfectionisme loslaten levert je rust op, minder stress, een betere nachtrust, gezonde relaties en een betere gezondheid.

 

Durf gewoon op je ‘bek’ te gaan!

 

Ik kan mij goed voorstelen dat jij na het lezen van deze blog veel herkenning vindt, maar dat je niet weet hoe je van die onzekerheid, perfectionisme, faalangst af kan komen. Of misschien ken je iemand die met deze thema’s rondloopt en graag geholpen wil worden.

Vraag dan mijn GRATIS ‘Inzicht-in-onzekerheid’ gesprek aan of maak de persoon hierop attent. In dat gesprek kijken we samen waar je staat in je leven, waar jouw perfectionisme/faalangst/onzekerheid vandaan komen en/of ik je daarbij kan helpen. Mail naar: info@holistischepraktijkzivah.nl. 

Zoals ik in mijn allereerste vernieuwde nieuwsbrief schreef, is het mijn missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen die onzeker zijn of met onzekerheid gerelateerde problemen kampen. Mijn verzoek aan jullie is daarom of je mijn blog met zoveel mogelijke vrouwen wilt delen. Ik ben je bij voorbaat ontzettend dankbaar hiervoor. Help mij deze vrouwen te helpen.

Ik ben ontzettend benieuwd welke lessen jullie geleerd hebben van het maken van fouten. En ik ben ook benieuwd hoe jullie omgaan of zijn omgegaan met faalangst, perfectionisme en onzekerheid. Reageer gerust hieronder. Het lijkt mij ontzettend leuk om hier een discussie op gang te brengen over dit onderwerp.

 

In dankbaarheid en in licht,

Digna


Reageer

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
Laat het mij weten wanneer er
error: Content is protected !!