Zijn mannen net zo onzeker over hun leeftijd?

Ik was zaterdag op een superleuke en gezellige sabreer workshop. Wat heb ik genoten van de exclusieve bubbels, de hapjes en het gezelschap. SUPER! Mocht je een feestje hebben binnenkort of iemand willen verassen met een sabreer workshop, dan raad ik je Martijn Thuijsman aan van Bubbles Meester.

Een gemêleerd gezelschap, lekkere hapjes en overheerlijke bubbels, zorgden voor een warme en gezellige sfeer. Op een of andere manier kwam het onderwerp leeftijd aan bod en werd een van de mannelijke deelnemers ten onrechte aangezien voor een man van 70 jaar (hij bleek 56 te zijn). Oeps…verkeerde inschatting.

De man was verontwaardigd, maar leek zich niet heel erg te storen aan het feit dat de vrouw hem ouder had ingeschat. Hij kon er hartelijk om lachen en maakte er een grap van. Dit in tegenstelling tot de dames die haast bijna hun leeftijd niet uit hun mond konden krijgen.

Ik vroeg mij af:

“Zijn mannen gewoon relaxter dan vrouwen wat betreft hun leeftijd?” En: “Waarom schijnt ‘leeftijd’ bij vrouwen altijd een gevoelig onderwerp te zijn?”

Wij worden allemaal ouder. Het zou geen goede zaak zijn als wij niet meer jarig zouden worden. Het zit nou eenmaal in onze genen dat naarmate wij ouder worden, ons lichaam aftakelt. Een natuurlijk verschijnsel. Bij sommige mensen verloopt het verouderingsproces langzaam en bij anderen zijn de tekenen van ouderdom vroeg te zien.

Het verouderingsproces hangt natuurlijk ook af van onze genen, leefstijl en levenservaringen, en verloopt daarom bij iedereen anders. 

Tegenwoordig kan je allerlei ingrepen verrichten om de tekenen van ouderdom tegen te gaan. Dat is een keus die iedereen voor zichzelf maakt.

Terug naar mijn vraag of ‘leeftijd’, en daarmee het proces van ouder worden, gevoeliger ligt bij vrouwen dan bij mannen?

Zelf denk ik dat vrouwen vaak meekrijgen dat ze moeten voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal. De media staat bol van slanke, mooie, rimpelloze modellen die altijd wel iets positiefs of een gewild object of leven aanprijzen. Bovendien wordt een vrouw vaker op aangekeken hoe ze eruit ziet en hoe zij zich kleedt, dan mannen. Vrouwen zouden volgens de moderne maatstaven geen lichaamshaar mogen hebben, behalve op het hoofd, moeten slank zijn met de juiste lichaamscurves. Maar of dat een reële afspiegeling is voor de samenleving, valt te betwijfelen.

Het schoonheidsideaal voor vrouwen is in de loop der tijd steeds veranderd. Hoe dan ook, er is altijd een druk op vrouwen geweest over hoe zij eruit moeten zien, dit in tegenstelling tot mannen. Misschien dat vrouwen daarom meer moeite hebben met het noemen van hun leeftijd, bang om daarop afgerekend te worden?

Maar als ik om mij heen kijk, zie ik ook dat mannen steeds meer aandacht besteden aan hun uiterlijk. Met name mannen die geboren zijn rond de jaren 80 van de vorige eeuw. De z.g. Millennials. Deze mannen zijn steeds meer gefascineerd geraakt door hun uiterlijk en hoe zij overkomen. En ook zij weten hun weg te vinden naar de schoonheidsspecialist en naar de plastisch chirurg. Steeds meer mannen in deze leeftijd willen hun leeftijd verbloemen achter een ‘gladgestreken’ gezicht en/of een haarloos gespierd lijf.

Van oudsher zijn vrouwen altijd méér bezig geweest met hun uiterlijk dan mannen. Waar komt die trend dan vandaan dat ook deze mannen zich zijn gaan bezighouden met hun uiterlijk?

Ik denk zelf dat een aantal factoren meespelen:

  • Het internet tijdperk en social media
  • Bewustwording van het milieu en van een gezondere leefstijl.

Door het internet hebben en social media hebben wij veel sneller en meer toegang tot allerlei lifestyletrends, modetrends en ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en schoonheidsmodellen.

En laten het nou net de millennials zijn die geboren zijn in het internet tijdperk én die dus ook meer beïnvloed zijn door alles wat zich afspeelt rondom het internet en social media.

Samen met het internet en social media tijdperk valt ook bewustwording van een gezondere leefstijl. We zijn meer gaan sporten, diëten en hebben meer aandacht gekregen voor gezonder en veganistisch eten en voor het milieu.

Persoonlijk vind ik dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken wat bij hem en of haar past. Wat ik wel jammer vind, is dat er door de sociale druk van het hebben van een perfect en gezond uitziend lichaam, er steeds meer jongeren, jongvolwassenen en volwassenen rond lopen met psychische klachten zoals een depressie, minderwaardigheidscomplex, lage zelfwaardering, onzekerheidsklachten, stressklachten etc. etc. door het idee dat ze niet voldoen aan het ideale schoonheidsideaal.

De Millennial man heeft extra bagage in zijn rugzak opgezadeld gekregen, vergeleken met zijn leeftijdgenoten uit eerdere generaties…

Ik vind het een kwalijke zaak als je op je uiterlijk wordt afgerekend of dat je wordt uitgesloten van de maatschappij door je uiterlijk. En toch gebeurt het dagelijks.

Maar nu….

Ik word aanstaande vrijdag 53 jaar. Ik heb wat “ervaringsrimpels”en veel “lachrimpels”. Ik kan oprecht zeggen dat ik leef met al zijn ups en downs. Mijn rimpels zijn het bewijs van mijn leven. Ik ga het leven vieren op vrijdag. 

De manlijke deelnemer van de sabreer workshop? Gelukkig was deze man niet al te verontwaardigd dat hij ouder werd ingeschat en nam hij het sportief op. Het heeft de pret in ieder geval niet mogen drukken voor hem. Misschien dat het hem even aan het denken heeft gezet…maar met een aantal glazen van die overheerlijke bubbels van Bubbles Meester  naar binnen gewerkt, was de vergissing snel weer vergeten. 🙂

 

Namaste,

Digna

Laat gerust je mening achter. Sharing is Caring

 


2
Reageer

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
adminDebby Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Aanmelden  
nieuwste oudste meest gestemd
Laat het mij weten wanneer er
Debby
Gast
Debby

Heel mooi stuk Digna! Ook ik vind het lastig dat ik naar de 40 jaar ga 🙈. Maar ja leeftijd is maar een getal 😊

error: Content is protected !!